piektdiena, 2017. gada 7. jūlijs

IEVIEST HUMĀNĀKUS SUŅU TURĒŠANAS NOTEIKUMUS


Ļoti daudz suņu visu savu mūžu pavada pie ķēdes, dzīvojot nožēlojamu dzīvi. Saimnieki neizpilda pat ne minimālo prasību par suņa atsiešanu (vai izlaišanu no voljēra) uz 30 min dienā. Ja šī prasība tiktu izpildīta, suņu dzīves ievērojami uzlabotos. Diemžēl nekāda kontrole šajā jautājumā nenotiek.
Piemēram, Austrijas "Dzīvnieku aizsardzības likums" (Tierschutzgesetz - TSchG), 16. pants, 5. rindkopa, nosaka "Hunde dürfen keinesfalls, auch nicht vorübergehend, an der Kette oder in sonst einem angebundenen Zustand gehalten werden" ("Suņus nekādā gadījumā nedrīkst turēt pie ķēdes vai citādi piesietus, pat uz laiku").Viens no Latvijas likuma ieviešanas variantiem - sadalīt to divos posmos, vispirms attiecinot to uz visām pilsētām, bet ieviešanai laukos paredzēt dažu gadu pārejas laiku.
Pašreizējie MK noteikumi par suņu turēšanu ar obligātu atsiešanu vismaz uz 30 minūtēm katru dienu nav efektīvi, jo Pārtikas un veterinārajam dienestam nav mehānisma, kā šo noteikumu izpildi kontrolēt. Nekontrolējami likumi rada tiesisko nihilismu. Bez tam arī suņa piesiešana uz 23,5 h diennaktī ir suņa mocīšana.
Par iniciatīvu pietuvināt Dzīvnieku aizsardzības likumu Eiropas valstu likumiem, papildinot to ar pantu, kurš neļauj suņu turēšanu pie ķēdes kā cietsirdīgu izturēšanos pret suņiem. Var parakstīties šeit:

https://manabalss.lv/sunu-turesana-pie-kedes-ir-jaizbe…/show

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru